חגי ישראל הרבים הם חגים משפחתיים אשר סביבם מתכנסת כל המשפחה- מורחבת או מצומצת יותר לחוג ביחד את החג. אלא שהחגיגיות הזו מלווה לעיתים מזומנות במתח.
עבור לא מעט, ההתכנסות סביב שולחן החג בפסח, בראש השנה או בחגים אחרים למשך מספר שעות עם החותנת והמחותנים האחרים מן 'הצד השני' כרוכים במתח נפשי רב.
עו"ד בדיני משפחה מכירים כבר את התופעה לפיה החגים מעצימים משברים ולעיתים יורים סדקים בזוגיות וכך חג שמח מתחלף בימים עצובים שעלולים להביא לפרידה.
ברור שבניגוד ליומיום בו אנשים יוצאים (בדרך כלל) לעבודת יומם בבוקר ושבים בערב ולא רואים את המשפחה אלא במינונים קטנים, השהות ביחד לוחצת. תוסיפו לזה את הנוכחות של המשפחה המורחבת וקיבלתם מתכן בדוק ללחץ קשה מנשוא.
אצל בני זוג שהיחסים ביניהם רעועים ממילא, המשפחתיות הלוחצת גורמת לכל ניצוץ קטן להפוך לבעירה גדולה.
בחופשת החגים, הביחד לעיתים מחניק וכך דברים פעוטים ומחלוקות קטנות מעצימים ומציפים דברים שביומיום לא קיימים.
אחת העצות שיש לייעץ לבני זוג היא לחלק את זמן החופש לחלקים. פרק זמן מסוים יהיה הבעל עם הילדים ופרק זמן אחר רק האשה תהיה איתם בחופש. זה אולי פחות משפחתי אבל בהחלט מאוורר ומאפשר לבני הזוג לחדש כוחות, להשתחרר מהלחץ . זה לא חייב לבוא על חשבון בילוי משפחתי אבל בהחלט מהווה מתכון מרענן לכך.
חשוב לזכור שאת המחיר של פירוק המשפחה משלמים תמיד הילדים וכך יוצא שהם הופכים גם לקורבנות הלחימה.
על זוגות המחליטים לשבור את הכלים לזכור שלעיתים ניצחון במשפט מתגלה כהפסד שיש לו השלכות ארוכות טווח על המשך החיים.
במידה שההורים כבר לא חיים ביחד המתח מתעצם ויכול לגרום גם לכדור שלג משפטי שאפשר להמנע ממנו.
גם אם אתם פרודים או גרושים, לא נפטרתם לגמרי מהחובות המשפחתיות שלכם ומהמסגרת המשפחתית, ככל שיש ילדים:
כך למשל, אם אחד מבני הזוג מבקש לקחת את ילדיו עימו לחופשה בחו"ל, עליו לנקוט במספר פעולות שיכולות למנוע אי נעימות:
קבלו רשות ההורה השני לבל תצטרכו להתמודד עם צו עיכוב יציאה מהארץ
לקראת חגים יש מבול בקשות לצוי עכוב יציאה מן הארץ ובעיקר לביטולם.
פעמים רבות הורים קובעים הסדרי פיקוח והבטחת השבתם של הילדים לארץ מחשש לחטיפות.
אם נורא רוצים לנסוע לחו"ל בחגים? ראשית לכל ניתן לברר טלפונית במשטרת הגבולות אם קים צו עיכוב יציאה מן הארץ נגד הילדים. גן אם אין צו, זה לא נותן לכם את הזכות ליטול אותו לחו"ל גם אם מדובר בימים בהם הוא שרוי בביתכם . עליכם לקבל רשות ההורה השני. שכן, הוא אפוטרופוס שלו בדיוק כמובם. נכון שזו עלולה להתגלות כ"שאלת קיטבג" אך אם תסעו לחו"ל ללא נטילת רשות מההורה השני, סביר להניח שלא תהיה נסיעה נוספת.
ספרו בפירוט לצד השני על תכניותיכם
יש להעביר את יעד הנסיעה , תכנית הטיול , בתי מלון שהוזמנו , במידה והוזמנו, פירוט האתרים והטיסות ולוחות הזמנים הצפוי לרבות טיסות והעגה.
ערבויות להשבת הילדים
יש לברר עמדת ההורה השני באשר לערבויות הנדרשות (באם נדרשות) להשבת הילדים ארצה. מן הראוי להדגיש כי השיקול לקביעת גובה הערבויות תלוי בכל מקרה לגופו. למשל במקרה של אישה שמשפחתה מתגוררת בחו"ל , עשירה כקורח וחסרת רכוש בישראל , הערבויות שתדרשנה תהיינה משמעותיות מספיק כדי לא להוות עידוד לא להשיב את הילדים (מקרה כזה אנחנו דרשנו מליון ליש"ט ערבות)
המאמר מאת עורך הדין רפי שדמי, אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם בלינקדין