חווית הגירושים משלבת בתוכה מספר אספקטים. מלבד הקושי הרגשי הנלווה בדרך כלל לאירוע זה, שינויים בהסדרי המגורים וקביעת הסדרי הראייה של הילדים, ישנם גם אספקטים כלכליים מיידיים הקשורים לחלוקת הרכוש המשותפת, וארוכי טווח הקשורים למזונות הילדים, אם קיימים, ומזונות האישה בתנאים מסויימים. רפי שדמי עורך דין לדיני משפחה מפרט מעט על התחום.
מה הם מזונות ילדים?
ככלל זכותו של כל ילד לקבל מזונות מאב שאינו מתגורר עימו, גם אם ההורה מעולם לא נישא לבן הזוג השני. אם שני ההורים יהודים, עד הגיעו של הילד לגיל 15 מחוייב האב לדאוג לכל צרכיו של הילד, ובשלוש השנים שלאחר מכן במידה וידם של ההורים משגת עליו להמשיך ולשלם מזונות אם ידו משגת כאשר הסכום נקבע על בסיס הכנסות שני ההורים. במרבית המקרים בית המשפט יחייב את ההורה לשלם מזונות ילדים עד שהילד בן 18. קייים מקרים בהם בית המשפט לענייני משפחה ימשיך לדרוש תשלום מופחת של המזונות מההורה גם לאחר גיל 18 במידה וילדו משרת בצבא או לומד במוסד אקדמי ונזקק לסיוע הכספי.
מה הם בדיוק מזונות אישה?
החבות במזונות אישה מתבססת על המשפט העברי. למרות שבעידן המודרני נשים עובדות ומשתכרות בעצמן, ולעיתים אף מרוויחות יותר מהבעל, עדיין הבעל מחוייב לשמור את האישה באותה רמת חיים בה הורגלה שכשהיו יחד כל עוד נשואים. חשוב שלא לטעות בהבנת המושג 'מזונות' בהקשר של אוכל בלבד, אלא מדובר במובן הרחב של כל צרכי הקיום לרבות ביגוד, הוצאות טיפוח כמו איפור או מספרה, הוצאות רפואיות וכדומה. כאשר זוג מתגרש, אם ידו של הבעל משגת לשמור על אשתו באותה רמת החיים לה הורגלה, הוא מחוייב לעשות זאת.
מה ההבדל בין מזונות אישה למזונות ילדים?
אחד ההבדלים הבסיסיים הוא שמזונות אישה נפסקים כל עוד הזוג נשוי. לאחר שהתגרש אין הבעל מחוייב עוד במזונותיה של אשתו. זאת בניגוד למזונות ילדים הקשורים לגילו של הילד ולא לסטטוס הזוגי של הוריו. כמו כן אם האישה בגדה בבעל, או אפילו הלכה עם גבר אחר יד ביד ונחשבת ל'אשה מורדת', היא מאבדת את זכויותיה למזונות אישה, אך ילדיה אינם מאבדים את זכותם למזונות ילדים. קיימים הבדלים נוספים הקשורים לסכומים אותם האישה מרוויחה מעבודתה, וכן קשורים לרמת החיים בה הורגלה.
למידע נוסף על מזונות אישה וילדים פנו לרפי שדמי עורך דין לדיני משפחה