האם כדאי לחתום על הסכם ממון

הסכם ממון אינו דבר חדש, אולם בשנים האחרונות אנו רואים פה ושם פסיקות של בתי משפט שלא קיבלו את הסכמי הממון כלשונם.
לאנשים העומדים להנשא קשה להציע לבן/ בת הזוג לחתום על הכסמי ממון מחשש שהדרישה תטרפד את היחסים. אפשר לייחס לצעירים יותר אופטימיות או תמימות. אך מספר מקרי הגירושין מעלה את החשיבות בשקילת הנושא גם אם הוא לא נעים ומביך ויוצר מתח נוסף סמוך לחתונה. לכן, כדאי ורצוי להציף את הנושא סמוך ככל האפשר למועד הצעת הנישואין ולא לדחות עד לאחר שיגור ההזמנות , כדי לחסוך בדרמות ובהסכמות תחת לחץ.
ירושה עתידית אינה סיבה מספיק טובה לערוך הסכם ממון!! כל זאת למה? כיון שחוק יחסי ממון קובע הסדר שיחול כל עוד לא נקבע מפורשות אחרת בהסכם ממון. ההסדר הקבוע בחוק הוא כי ירושות אינן מהוות רכוש משותף!! אבל יש לשים לב רק לכך כי יש לדאוג כי הרכוש שנתקבל בירושה ינוהל בנפרד מהכספים המשותפים ולא יבלע בתוך הנכסים המשותפים.

לעדכן את הסכם הממון

יש לזכור כי הסכם ממון אינו ערובה לכך שכל מה שתכננת להגן עליו באמת מוגן, כיוון שלא תמיד מה שנכתב בהסכם מכסה את כל האפשרויות והמצבים שיווצרו בעתיד. כך למשל קרה לאישה שנישאה כשבבעלותה דירה ששוויה גבוה ביותר. סמוך למועד הנישואין היא חתמה על הסכם ממון שקבע מפורשות כי הדירה שייכת לה בלבד ולבעל אין זכויות בדירה. אלא מאי. אך בהסכם שנוסח נכתב כי "הדירה שייכת לאישה" ולא היה אזכור למצב של מכירת הדירה במהלך הנישואין. שנים מספר לאחר הנישואין מכרה האישה את הדירה ובני הזוג רכשו דירה גדולה יותר ויקרה הרבה יותר בכסף משותף. האישה והוריה חשבו לתומם שבגלל שיש הסכם ממון היא תקבל את הכסף על הדירה שהיתה בבעלותה טרם הנישואין אלא שבית המשפט לענייני משפחה קבע כי משמכרה האשה את הדירה ורכשה דירה אחרת עם בעלה שנרשמה על שם שניהם בחלקים שווים , היא אינה זכאית לתמורה שנתקבלה ממכירת הדירה שהיתה בבעלותה בטרם הנישואין.
לכן, ראוי ורצוי מידי פעם לבחון אם הסכם הממון עדיין עונה על דרישות השינויים שעברו על בני הזוג.
מקרים הפוכים לחלוטין מגיעים לבתי המשפט בהם נחתמו הסכמי ממון כשבני הזוג היו צעירים מאוד, אך עם השנים אחד מבני הזוג התקדם והרוויח ממון רב ואילו בן הזוג השני הקדיש את עיקר זמנו למשק הבית. לכן, רצוי לעדכן הסכמי ממון, להתאימם למציאות המשתנה , שכן, במקרים רבים החשדנות של הצד שהוא בעל הממון הרב יותר מתאימה לתקופה של תחילת הנישואין, אך לאחר מכן כשבני הזוג משנסים מותניים ומחלקים ביניהם את המאמץ, אין עוד מקום לקביעות המקוריות.או לעתים להיפך , אם צד אחד מימש ירושה והשני לא, יש לעדכן ההסכם על מנת להבטיח כי הצד שירש יאפשר עליה ברמת החיים של המשפחה או ברמת המגורים אך יחד עם זאת ימצא עצמו מקופח ובלתי מוגן במקרה של גירושין.

המאמר נכתב על ידי עו"ד רפי שדמי מומחה בדיני משפחה, עוסק במזונות ילדים, מזונות אישה, צוואות וירושות, הסכמי ממון ועוד.

אנחנו מזמינים אתכם לעקוב אחרינו בחשבון Twitter

Summary
Review Date
Reviewed Item
האם כדאי לחתום על הסכם ממון
Author Rating
5