מתוך כלים רבים שעומדים בפני בית המשפט אין ספק שכלי מהותי ביותר הוא "צו הגנה". כאשר מדברים על צו הגנה מדברים למעשה על כלי קיצוני שניתן מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה משנת 1991. מטרת הצו היא חד משמעית: לספק ביטחון לבן משפחה שנפגע מאחד מבני המשפחה האחרים, בין אם זה ילד שנפגע מהוריו, אישה שנפגעה מבעלה או מכל בן משפחה אחר וכדומה. בבואנו לראות מה כולל הצו אנו רואים שיש בו התייחסות לאיסורים שונים והם:
- איסור כניסה למקום
- איסור הטרדה
- איסור נשיאת נשק
- איסור לפעול בצורה מסוימת ועוד
כאשר צד אחד מגיש בקשה לצו הגנה בין המשפט יחליט האם לדון בבקשה ובמידה וההחלטה חיובית ניתן יהיה לדון בעניין במעמד צד אחד בלבד. עם זאת, תוך שבעה ימים יהיה על בית המשפט לקבוע דיון שני כאשר אליו חובה על שני הצדדים להגיע.
באיזה מקרים ניתן יהיה לקבל צו הגנה מבית המשפט?
ישנם לא מעט מקרים שבהם יהיה סיכוי להצליח לקבל צו הגנה והם כולם קשורים למצבים משפחתיים שבהם אחד מבני המשפחה מאוים על ידי אחר. כאשר קיים חשש שאירוע אלים שארע בעבר עלול לחזור על עצמו בדרך כלל בית המשפט ישקול בחיוב את מתן צו ההגנה. המקרים הקלאסיים ביותר הם:
- כאשר בן משפחה אחד ביצע עבירות מין בבן משפחה אחר.
- כאשר בן משפחה אחד התעלל התעללות מתמשכת לאורך זמן בבן משפחה אחר.
- כאשר בן משפחה אחד פעל בצורה אלימה, פיזית או מילולית, כלפי בן משפחה אחר.
בנוסף לכך, כאשר קיים חשש סביר שבן משפחה אחד עלול להוות סכנה פיזית לבן משפחה אחר ניתן יהיה להוציא צו הגנה.
ההסתברות להצליח להוציא צו הגנה
אחד מהדברים המורכבים ביותר בהקשר של צו הגנה זו העובדה שהוא פוגע בהוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו הקובע כי אדם יוכל להסתובב באופן חופשי. כדי להימנע ממצב שבו נפגעת זכותו הבסיסית של האדם ישקול בית המשפט את הפרטים לעומקם, כל מקרה לגופו ויקבל החלטה בנושא רק אחרי שעיין בכל הנתונים והפרטים. המוסמכים לתת צו הגנה במדינת ישראל הם: בית משפט השלום, בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. לרוב צו הגנה יינתן לתקופה של שלושה חודשים ועם סיומה יחליט בית המשפט האם יש עילה להארכת הצו או לא.
פניה אל המומחים בתחום
איש לא דמיין עצמו בסיטואציה שבה אלימות במשפחה תהפוך להיות חלק מחייו אך לדאבוננו הרב רבים מאיתנו מוצאים עצמם במצבים כאלה. לכן חשוב במקרים מסוג זה לפנות אל עורכי דין מומחים שיוכלו לסייע ברמות השונות להתמודד נכונה עם סיטואציות דומות. אנחנו מזמינים אתכם לקרוא מידע נוסף בעמוד הפייסבוק של עו"ד רפי שדמי ואף ליצור עימנו קשר לקבל סיוע מקצועי, אדיב ויעיל. בנוסף אתם מוזמנים לבקר בבלוג שלנו ולמצוא בו מגוון מאמרים בתחומים שונים